2 Mayıs 2025 11:57

Gebze'den 1 Mayıs izlenimi: İşçiler, sendikalara rağmen alana çıktı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gebze Temsilcisi Tanfer Yeşiltepe, Gebze 1 Mayıs'ını yazdı: Gebzeli emekçilerin, sendikaların birlik olmaktan ve Gebze Sendikalar Birliğini yaşatmaktan başka yolu yok.

Gebze'den 1 Mayıs izlenimi: İşçiler, sendikalara rağmen alana çıktı

Fotoğraf: Hasret  Gültekin Kozan/Evrensel

Tanfer Yeşiltepe
Makina Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciği Yürütme Kurulu Başkanı



Gebze, Türkiye’nin önemli sanayi bölgelerinden biri olarak geçmişten günümüze işçi hareketlerine sıklıkla sahne olmuştur.

Gebze’deki sendikal hareketlerin kökleri, Türkiye’deki genel sanayileşme sürecine paralel olarak 1960’lı ve 1970’li yıllara kadar uzanmaktadır. 15-16 Haziran 1970 büyük işçi direnişi, işçi sınıfının önemli dönüm noktası olmuştur. Gebze işçilerinin de katılımıyla bölgedeki sendikal bilincin ve örgütlenmenin güçlenmesine katkı sağlamıştır.

Türkiye işçi sınıfının 12 Eylül Darbesi sonrası yaşadığı baskı ve ekonomik zorluklara karşı 1989 yılının bahar aylarında gerçekleştirilen geniş çaplı protesto ve grevlerde Gebze işçi hareketi aktif olarak yerini almış ve bölgedeki sendikal hareketin güçlenmesine katkıda bulunmuştur.

Gebze Sendikalar Birliği tarih sahnesine 1989 Bahar Eylemleri sonrasında çıkarak, 35 yılı aşkın bir geçmişi ile işçi sınıfının birliği konusunda önemli bir rol oynamaktadır.  Konfederasyon ve iş kolu fark etmeksizin tüm sendikalar Gebze Sendikalar Birliğinin üyesi olarak yer almakta.

Sendikalar Gebze 1 Mayıs’ını sahipsiz bıraktı

On yıllardır, Gebze’de sınıf mücadelesini yükselten, direnişler örgütleyen, sendikalar arası dayanışmayı ören, 1 Mayısları Gebze’de örgütleyen Gebze Sendikalar Birliği son iki yıldır Gebze’yi 1 Mayıs’ta sahipsiz bırakmaktadır.

Son yıllarda özellikle sendika konfederasyonlarının merkezi kutlama çağrıları, işçi sınıfının yoğun olduğu birçok kentin 1 Mayıs kutlamalarında uzak kalmasına neden olmaktadır. Yıllarca Gebze’de ortak 1 Mayıs kutlamaları yapan sendikalar son 2 yıldır üst üste bu birliktelikten maalesef uzaklaşmışlardır.

Özellikle petrokimya ve metal sendikalarının, Gebze’deki üye sayılarının on binleri bulduğu bilinmektedir. İşçi sınıfının bu kadar yoğun olduğu, emek sömürüsünün en fazla olduğu böyle bir kent nasıl olur da 1 Mayıs’ta sendikalar tarafından yalnız bırakılır?

Gebze, geçmişten günümüze birçok işçi direnişine ve grevlere ev sahipliği yapmış, sendikal kazanımlarıyla işçi sınıfının geleceğini aydınlatmıştır.  

Gebze Sendikalar Birliği ile 1 Mayıs öncesi yaptığımız ortak toplantılarda “İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ın hep birlikte Gebze’de kutlanmasını talep ediyoruz” açıklamaları yapmamıza rağmen, işçi sendikalarından hiçbirinin Gebze’de kalmadığını gördük. Ancak her koşulda işçilerin Gebze’de alana çıktığı gerçeği sendikaların karşısında duruyor. Gebze’nin emekçileri tüm zorluklara rağmen, sendikaların kenti terk etmesine rağmen meydanlara çıkarak 1 Mayıs’ı tüm coşkuları ile kutladı.

Gebze’de 1 Mayıs’ın kutlanması bir hafızadır; emekçinin alın teriyle, canıyla, kanıyla yoğrulmuş bir mücadelenin devamlılığıdır.

Gebzeli emekçilerin, sendikaların birlik olmaktan başka yolu yok

Gebze’de yan yana geldiğimiz işçi sınıfının partileri, emek örgütleri, kamu sendikaları, işçi dernekleri, odalar ve bağlı oldukları sendikaların gitmesine rağmen Gebze’yi terk etmeyen işçilerle çok güzel bir 1 Mayıs’ı daha geride bıraktık.

Biliyoruz ki sendikalar Gebze’de kalsaydı, her fabrika kendi talepleri ve pankartları ile yüzlerce işçiyle yürüyecekti. Türkiye işçi sınıfının gözü, kulağı hep Gebze’de olmuştur. Önümüzdeki dönem her ne olursa olsun sendika şubelerinin Gebze’de kalmak için çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Sermayenin saldırıları karşısında Gebzeli emekçilerin, sendikaların birlik olmaktan ve Gebze Sendikalar Birliğini yaşatmaktan başka yolu yok.

Evrensel'i Takip Et